KALE KÖYÜ

 

 

İlçeye uzaklığı 50 km olan Kale Köyü, Suşehri İlçesi’nin kuzeybatısındaki son köyüdür. İsaklı, Çavuşlu, Menekşeli, Göynük  adında  dört  mahallesi olan köyün her mahallesinde okul ve cami olup okulların bir kısmı öğrenci yetersizliğinden eğitim-öğretime kapalıdır .Karadeniz Bölgesi’ne yakın olan köyde yerleşim birimleri birbirlerine uzak olup dağınık bir görüntü çizer. Tipik bir Karadeniz iklimine sahip köyün etrafı iğne yapraklı sık orman ağaçlarıyla çevrilidir. Kışları çok sert ve soğuk geçen köyümüzde senenin uzun bir bölümü iklim karlı geçtiğinden şehirle bağlantısı kesilmektedir.

Tarıma elverişli coğrafi alanların olmayışı büyük bir hızla büyük şehirler özellikle İstanbul’a göç vermiştir. Köyün toplam nüfusu 560 kişi olmakla beraber kışları köyde çok az kişi yaşamaktadır. Okuma-yazma oranı düşük olan köyün en önemli geçim kaynakları, tarım, hayvancılık, orman ürünleri ve orman işçiliğidir. Bu bölge ipek halı dokumacılığında çok ileri seviyede olup; ipek halı dokumacılığı da önemli gelir kaynaklarından sayılabilir.

Kışın şehirle bağlantısı çok zor şartlar altında sağlanan köyün en büyük sıkıntısı “yol” dur. Köyün kapalı şebeke içme suyu, kanalizasyon, sulama suyu ve Sağlık Ocağı yoktur. Köyde Orman Kooperatifi, bakkal, demir-doğrama ve marangoz atölyesi vardır. Elektriği, telefonu olan köyde beyaz eşya kullanım seviyesi oldukça yüksektir.

Tarihi hakkında pek fazla bilgi olmayan köyün,görülmeye değer tabiat güzellikleri ve tarihi " Kale" si vardır. Kültürel özellikleri bakımından diğer köylerle farklılık göstermemekle birlikte köyde evlenmeler daha çok görücü usulü ile gerçekleşmektedir. Düğünlerde davul-zurna ve kemençe çalınır. Düğünlerde yemek vermek vazgeçilmeyen bir adettir.                             Köyün İlçeye uzaklığı, tarım ürünlerinin azlığı ve tarıma uygun alanların olmayışı, gizli işsizlik, gelir seviyelerinin düşüklüğü nedeniyle büyük bir nüfus erozyonunun yaşandığı köye son zamanlarda iklim ve havasının güzel olması yönüyle betonarme evler yapılıp göç akını durmuştur.